Gå till innehåll
Uddevalla Roddklubb
Uddevalla Roddklubb

Publicerad: 2022-12-14

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Författare: Adress dold

Vad är rodd?

Den moderna roddsportens ursprungsland är England och de berömda roddtävlingarna på Themsen mellan lag från Cambridge och Oxford har anor ända från år 1829. Till Sverige kom roddsporten i slutet av 1800-talet och Svenska Roddförbundet Länk till annan webbplats. grundades 1904, vilket gör det till ett av de äldsta idrottsförbunden i Sverige!

Tävlingdistansen är 2000 meter, men det finns också sprinttävlingar på 500 meter och så kallade "headraces" som följer en å eller flod och som kan vara flera kilometer långa. Tävlingen mellan Cambridge och Oxford på Themsen är ett så kallat headrace.

En del båtar har en styrman, en så kallad cox, andra inte. Saknas styrman styrs båten antingen med årorna eller av en av roddarna, som med hjälp av en vajer manövrerar rodret med fötterna. Den roddare som sitter längst akterut kallas stråkare och bestämmer takten (från 20 till 40 årtag per minut).

Roddbåtar där varje roddare har två åror var kallas sculler och finns för en roddare (singel, 1x), två roddare (dubbel, 2x) och för fyra roddare (fyrdubbel, 4x). Roddbåtar där varje roddare endast har en åra var kallas enkelårsbåtar och finns för två roddare (tvåa), fyra roddare (fyra) och för åtta roddare (åtta). När man ror enkelåra ror man antingen på bog- eller stråksida, vilket motsvarar styrbord respektive babord.

Varför träna rodd?

* Det är svårt att finna en aktivitet som tränar så många muskelgrupper som just rodd: ben, vader armar, rygg, mage och axlar.

* Roddträning ger ökad rörlighet i leder – upp till 130 graders rörelse – vilket betyder att lederna blir mer flexibla och musklerna sträcks ut och tänjs på ett naturligt sätt.

* Rodd förbättrar den aeroba kapaciteten i hjärta och lungor, dvs du får bättre kondition.

* Rodd är en utmärkt kaloriförbrännare.

* Rodd kan utföras av unga och gamla och är träning du kan utföra under hela livet.

* Rodd utföres med mjuka rörelser, rytmiskt och utan ryck eller stötar.

* Rodd är därmed en sport där risken för skador är minimal.

* Rodd kan tränas på två sätt: på vatten i en rodd-/tävlingsbåt och inomhus på roddmaskin.

* Rodd är tidseffektiv träning – på kort tid får du ett ordentligt tränings pass.

* Rodd är styrka och kondition på samma gång.

Besöksadress

Lövåsberget 1
451 15 Uddevalla

Postadress

Box 501
451 21 Uddevalla

Kontakta oss

u.arodd@outlook.com